Joanna Nylund: Sisu (recenzió)

Pozitív életszemlélet finn módra

(ejtsd: szí-szu, vagy: sí-su)


Köszönet a recenziós példányért a Kossuth Kiadónak. 


Fülszöveg:

SISU – „Van benne kurázsi”


Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:
  • bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival 
  • jobban érzi magát a bőrében, és megtalálja a belső középpontját 
  • magabiztosan kommunikál, és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat 
  • kitartóbb és testileg fittebb lehet 
  • szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel 
  • következetesen cselekszik, és kiáll azért, amiben hisz. 
A sisuban benne van az emberi makacsság, a kitartás, a határozottság és a lelkierő. Ezek a tulajdonságok jellemeznek minket, és ha kellőképpen jelen van mindez, akkor a felszínre tört a SISU. 

Lássuk is, hogy miről van szó ebben a könyvben!
  • Hozzáállás az élet kihíváshoz. 
  • Jó közérzet. 
  • Kommunikáció 
  • Gyermeknevelés. 
  • Kiállni és vállalni a küzdelmet. 
  • Boldoggá tesz-e a SISU? 
Nagyon sok területen jelen van a SISU, én nem is tudtam korábban, hogy ezek az érzések, mind ide tartoznak. Mindig akkor fedezhető fel, amikor olyan váratlan helyzettel kell szembenéznünk, amivel korábban nem kellett. Ha képesek vagyunk előhívni a bennünk élő SISU-t, akkor olyan emberfeletti erő birtokába jutunk, ami képessé tesz minket az akadályok leküzdésére. Ugye, hogy fantasztikus érzés?

A SISU egyetemes jellemvonás, egy belső erőforrás.

Valamilyen szinten a LAGOM rokonának nevezhető, mind a kettőben megjelenik a „nem túl sok, nem túl kevés” elv, azaz az aranyközépút. Mindenki arra törekszik, hogy harmóniában éljen. 

A SISU titka: Ne légy kisszerű! Gondolkodj kreatívan! Állj a sarkadra! Soha ne add fel! 

A 21. században a boldogság kulcsa abban rejlik, hogy van munkám, van családom, sikeres vagyok. Ennyi kell a mai emberek boldogságához?

Ahogy a finneknél, úgy nálunk is sok esetben SISU számba megy a csend, amikor a hallgatás aranyat ér. Nem kell minden esetben beszélgetni egymással, kellenek olyan pillanatok, amikor a saját gondolatainkkal vagyunk elfoglalva, és nem éppen a másik ember panaszait vagy esetleg dicsekedéseit hallgatjuk. 

„A finnek számára a hallgatás tartalmas dolog, nem feszélyezi őket” (ld. 42. oldal)

A könyv ékszere a rengeteg kép mellett a még több recept, amit ki kell, hogy próbáljak hamarosan, pl.: csalánleves, fagylalt lucfenyő csúcshajtásaiból, kék áfonyás pite, koktél stb.


Hozzuk haza az otthonunkba a természetet! Mennyivel szebb az olyan lakás, ahol növények vannak, boldogabbak az ott élők társaiknál. A növények oxigént termelnek, ami ránk nagyon jó hatással bír. Sokan mondják nekem, hogy lassan kilakoltatnak a virágaim a lakásomból, mert mindenhol ott vannak. 

„A SISU az a tartalék üzemanyagtartály, amiről talán nem is tudtuk.”

Értékelésem 4,5 csillag lett, mert nagyon zavart egyes fejezeteknél a sötét háttéren a szöveg, rettentően nehezen olvashatóvá tette a könyvet, villannyal nem is tudtam olvasni, így csak a nappali fények mellett tudtam élvezni a könyv szépségeit. Ezt leszámítva tökéletes a kiadvány, mind tartalmilag, mind képileg. Tökéletes ajándékkönyvek egyike lehet akár születésnapra, évfordulóra, ballagásra, diplomaosztóra.

Kiadását és felépítésest tekintve nagyon hasonló a két könyv, hiszen annyira közel áll egymáshoz a két érzés, ezzel is jelezve az olvasók felé, hogy rokonok. 

Összességében a három könyv közül a LAGOM jellemző a legjobban rám, így az lett a kedvencem, utána szorosan a HYGGE és a végén a SISU. Még nem sikerült megtalálnom magamban, így eléggé idegennek érzem. Sokkal jobban az „éppen elég, nem túl sok” és a bevackolom magam a fotelbe egy bögre teával és az éppen aktuális olvasmányommal. Ez vagyok én!


Ha felkeltettem az érdeklődésedet a könyv iránt, 
akkor ITT meg tudod rendelni.
~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!