Meik Wiking: Hygge (recenzió)

A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Hihetetlenül boldog voltam, amikor az egyik nap a futár meghozta a Kossuth Kiadó recenziós példányaként ezt a meseszép ajándékot, ami kívül-belül maga a mennyország. Lapjai gyönyörű fehérek, a színes képek élvezhetőek, nem sok kiadónál van ez így. Ebben is megmutatkozik az igényesség. 

Fülszöveg:

Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. 

Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. 

Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. 

A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba. 

Értékelésem: 5/5 

Igazi kincs ez a könyv, elsősorban nem olvasásra való, hanem ízlelgetésre, nézegetésre. Akárhányszor belelapoztam, mindig más fogta meg a tekintetemet. 

Sok újdonságot nem találtam a könyvben, amit eddig ne tudtam volna, viszont arra nagyon jó volt, hogy a boldogság morzsákat összegyűjtsem a későbbieknek, és egy nagy egészként tekintsek rájuk. A dánok már nagyon régóta alkalmazzák a mindennapjaikban, hogy a legapróbb dolognak is örülnek, és ezáltal kiegyensúlyozottabb nemzetté váltak. 


Mi is a hygge? 

A hygge szót mindig eredeti dán formájában használják, mert a hyggét nem lefordítani kell, hanem érezni. Ha mégis körül akarjuk írni valahogyan, azt mondhatjuk, barátságosságot, otthonosságot, meghittséget, illetve ilyen hangulatú társas együttlétet jelent. Áthívni néhány barátot egy kis házi süteményre és teára egy hideg téli estén, leoltani a nagylámpát, és gyertyafénynél, fahéjillatban elbeszélgetni velük mindenféle könnyed témáról. Amikor a család együtt ül a karácsonyi vacsoraasztalnál, és mindenki örül, hogy látja a másikat, az szintén hygge. 

A tíz legfontosabb dolog a hygge során, amit mindenki ismert eddig is, csak nem dán szemmel néztük korábban:

1. Hangulat: gyertyák, világítás
2. Jelenlét: Ők külön tudják választani az offline és az online életüket, ha társaságba mennek, kikapcsolják a telefonjukat. Mi mikor jutunk el erre az elhatározásra? 
3. Élvezet: A kávé, a csokoládé, a sütemény, minden, ami a testi boldogág forrása lehet egy lehangolt nap után. Engem például nagyon sokszor kinevetnek, amikor a boldogságom egyik forrásaként az édességet neveztem meg. 
4. Egyenlőség 
5. Hála 
6. Harmónia 
7. Kényelem: Nálam ezt a radiátor melletti fotelem jelenti, sok-sok párnával, jó könyvvel és egy jó meleg takaróval. Kinek mit jelent a kényelem? 
8. Béke: Nem éri meg senkivel sem vitába kezdeni, mindig is voltak és lesznek is konfliktusok. Itt nagyon jól alkalmazható az okos enged, szamár szenved elv. 
9. Együttlét: Legyünk minél többet a szeretteinkkel, hiszen ők képesek a legtökéletesebben kikapcsolni bennünket, és megnyugtatni a lelkünket. 
10. Menedék: Szükségünk van egy kuckóra, ami csak a mienk, ahova visszavonulhatunk, amit a béke és a biztonság szigetének hívhatunk. 



Az öltözködésünk is hygge lehet, ahogy a dánok esetében is az. A könyvben rengeteg tanács van arra is, hogy hogyan öltözködjünk dánok szerint. 

Nem túl sok háromrészes öltönyt látni Koppenhága utcáin, és ha valaki a halszálkamintás öltönyösök brigádjához tartozik, könnyedén találhatja hanyagnak a dánok öltözködését. Időben azonban felfedezhetjük, hogy a dánok mesterei a stílusos és a lezser művészi ötvözésének.” 

A Hygge otthon tele van kerámiákkal, kandallóval, könyvekkel, gyertyákkal és vintage-zsal és rengeteg fényképpel a falakon. 

Igen, a dánok valóban szeretik az egyedi tervezésű dolgokat; ha belépünk egy dán otthonba, olyan élményben lehet részünk, mintha egy belsőépítészeti magazin lapjaiba sétáltunk volna be.” 

Borítószemle: 5/5 

Visszafogott a színeiben és motívumaiban. 

Összességében nagyon jól összeszedett könyv. Nem akar világot megváltó gondolatokkal fárasztani bennünket. Ugye, hogy mindet ismertük már korábban is, csak nem alkalmaztunk őket? Kellemes olvasmány egy téli estén a kandalló mellett.



Köszönöm a lehetőséget a 
Kossuth Kiadónak! 

Adry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!