J. K. Rowling: Harry ​Potter és a bölcsek köve || Harry Potter 1.

Ódákat tudnék zengeni a Harry Potter könyvekről. Nagyon sok mindent köszönhetek ennek a sorozatnak. Még javában általános iskolás kisdiák voltam, amikor először hallottam az első részekről. Egy vidéki iskolába jártam 1995-2003 között (nem ma volt ez már), amikor egyszer az osztállyal elmentünk a könyvtárba, már akkor ott megvolt a Harry Potter első három része. Akkoriban nagyon nagy ellenségem volt az olvasás, de valami történt velem a Bölcsek köve után, amit a tanárnőm ajánlott nekem, hogy hátha kedvet kapok az olvasáshoz. 

Így kezdődött minden Harryvel és az olvasással, ami mára Könyvmolysággá nőtte ki magát!

2018-as évben megint csak elővettem a sorozatot újraolvasásra. Karácsonyra két részt is megkaptam a családtól, így nem volt kérdés, hogy mikor kezdem el a történetet. Minden éven egyszer a filmeket is újranézem, ez már hagyománnyá nőtte ki magát. 

Az évek során nagyon sok borítóval jelent már meg az első kötet (Harry Potter és a bölcsek köve), ami közel húsz kiadásnál tart jelenleg. 



 Számomra még mindig a legelső kiadás (1997.) borítója tetszik a legjobban!

Fülszöveg: 

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.

Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!



... ami megfogott:

- a jól kidolgozott karakterek
- az egyszerű, logikus történetvezetés
- a megfelelő korosztálynak szól (11-12 éveseknek)
- a mesei elemek sokasága
- a fantasy műfaj keverése a mesével
- a könyv bővelkedik humoros részekkel
- a fordulatokban és csavarokban sem szűkölködik

... egy idézet, amit Dumbledore mondott Harrynak és mai is helytálló: 

„Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.”


2018-as újraolvasásom már az illusztrált kiadásra esett, megjelenése óta vártam, hogy a kezembe kerüljön. Emlékszem korábban nagyon sokat lapoztam a könyvtárban és a könyvesboltban is. Elképesztően jók lettek a rajzok, élethűek az egy-egy kiragadott jelenetetek megjelenítése. Profi munkát kaptak a rajongók Jim Kay ceruzájától. 




Szereplők, akiket nem szerettem az első részben: 

Hermione: Gondolom sokan voltunk vagy vagyunk így Hermione-val, hogy az agyunkra ment folyamatosan, a tudálékosságával, és a mindenlében kanál mivoltával. Semmi nem tetszett neki, amit Ron és Harry csinált vagy éppen nem csinált. Valamibe mindig bele kellett kötnie, amivel magára tudta vonni a fiúk figyelmét. Ennek köszönhetően lett a kis csapat része. Bebizonyosodott, hogy a fiúknak bőven van bátorsága, de a tudások még hiányos, így Hermione tökéletesen kiegészíti őket, ahogy a Harry Potter és bölcsek köve részben is olvashattuk. 

Perselus Piton: Talán csak a Mardekár miatt nem volt első körben szimpatikus Piton? Nem tudom! Végül is minden ellene szólt első látásra, pl.: amikor az egyik kviddics mérkőzésen is azt hittem, hogy Harrynek akart ártani, de közben csak megmenteni szerette volna. Rowling olyan jellemekkel, és sérelmekkel ruházta fel Pitont, hogy képtelenség volt elhinni, hogy a jó oldalon áll, és a James Potter elleni múltbéli rossz emlékeket néha félre tudja tenni, és józan ésszel gondolkodik az adott szituációban. 

Dursley család: Róluk semmi jót nem tudok mondani. Tipikus muglik ők. Hiába volt illetve van a családjukban varázserővel bíró személy, nem képesek ezt a tényt elfogadni, és a megfelelő módon kezelni, vagyis nem is akarják. Csodabogárnak tartják Harryt, az is csoda, hogy a szülei halála után befogadták és felnevelték. 

Draco Malfoy: Aranyvérű a javából, és ezt érezteti is a társaival. Kibérelt helye van a Mardekár házban. Olyan családból származik. ahol minden arany. Harry a legnagyobb ellenfele, mint bátorságban, népszerűségben és tudásban. Draco jövője egyszerűbb mint Harrye. 

A többi szereplőt az első betűktől fogva szerettem, nem volt kérdés ez. 


A történet erőssége, hogy itt még gyerekek lehetnek az iskola növendékei. Ebben a részben még csak a legvégén ismerkedhetünk meg Voldemorttal. Harry és a barátai itt maguknak keresték a bajt, és a találkozást a valaha élt egyik legsötétebb mágiával bíró varázsló árnyékával. 

Hamarosan olvasom a második részt:  Harry Potter és a titkok kamrája 

Ajánlom 
- mindenkinek, 
- aki még keresi a megfelelő olvasási élményt
- olyan tizenéveseknek, akik nem tudják, hogy szeretnek-e olvasni vagy sem?
- felnőtteknek, akik belül még gyerekek tudnak lenni

90-es évek klasszikus ifjúsági regénye, amin több nemzedék fog még felnőni. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!