Finy Petra: Akkor ​is || Megjelenés előtti olvasás

Köszönöm az Athenaeum Kiadónak a lehetőséget, hogy a megjelenés előtt olvashattam Finy Petra új könyvét, az Akkor is-t. Az első könyvem az írónőtől, de vegyes érzéseim vannak, lejjebb majd bővebben kifejtem. Első oldaltól az utolsóig nagy utat járt be főnösünk, Sára. Az önmagát sajnáló, kissé hisztérikusan idegesítő asszonyból egy karakán nő lett. Örültem, hogy ezt az utat az olvasókkal együtt tette meg. 


Fülszöveg: 

Salamon ​Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez. 
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni? 
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet.

Értékelésem: 5/5 csillag

Őszintén megmondom, először nem akartam négy csillagnál többet adni erre a regényre, mert az első 150 oldalon szó szerint az agyamra ment Salamon Sára viselkedése, önpusztítása és nyafogása. Negyvenévesen, könyörgöm, fogadja már el a sors akaratát, a mi esetünkben, hogy a férje máról holnapra lelépett. Az ember ennyi idő alatt tapasztalt mindenfélét, tudnia kellene, hogy mit hogyan kezeljen, főleg hogy gyermekei vannak. Tisztában vagyok vele, hogy létezik ilyen nő, mint Sára, és ez a szomorú. DE!! A könyv második fele totálisan ellentéte volt az elejének. Szépen lassan fejlődött a főszereplőnk, és képes volt már elengedni Andrást. Lélekben felkészült minden lehetőségre, és a későbbi döntését komoly nőként, anyaként hozta meg. Mérlegelt minden eshetőséget. Ez volt az a pont, amikor a négy csillagos értékelésem mégis öt lett. 

Finy Petra ezzel a kis történettel megmutatta nekünk, nőknek, hogy milyenek tudunk lenni, ha csak magunkra gondolunk, és kizárjuk a környezetünket. Viszont, ha úgy hozzuk meg a döntésünket, hogy elsősorban nem csak önmagunkat nézzük, akkor sokkal racionálisabb lépésre vagyunk képesek. Egy férfi már nem így gondolkodik. Ők virágról virágra repülnek, mint a méhek tavasszal porzás idején. Köszönöm szépen, Petra, hogy tükröt állítottál nekünk, és a borzalmas valóság mégis lágyabb tud lenni. 

Őze bácsi személyében láttam meg azt a tükröt, amit az imént említettem. Ő egy teljesen kívülálló személyként nézte Sára családját, és világosította fel a nőt a valódi értékekről. Sára szépen lassan egyre jobban megismeri a szomszéd bácsit, a problémáit, és így saját gondjai eltörpülnek mellette. Sorra derülnek ki a titkok, amik az évek során elkendőzve maradtak: pl.: édesanyja betegsége, a szülei közötti konfliktus és a legjobb barátnőjének a botlása. Ezeknek a hatására tudott a kudarcba fulladt házasságán túllépni, és emelt fővel tovább haladni az élet ösvényén. 

Az idei évben sorra olyan könyvek kerülnek a kezembe, melyeknek a központi témája a XXI. században komoly probléma, de nem beszélünk róla, nem veszünk tudomást róla, mintha nem is lenne. Ebben a regényben a családon belüli titkolózás, valamint a kapcsolatfüggőség (egyedül nem megy, kell egy társ mellénk) jelenik meg. Minden embernek önállóan is boldogulnia kellene az életben, nem csak akkor juthatunk előrébb, ha van mellettünk valaki, akit esetleg mankónak használhatunk. Amikor ez bekövetkezik, akkor már nem együtt fejlődik a két fél egyazon célért, hanem az egyikük elnyomottabb lesz a másiknál, míg ő lépked előre és előre.

Finy Petra

Ajánlom mindenkinek:

  • akik szeretik a csajosabb könyveket, 
  • akiket nem rémiszt el egy újabb komoly, korunkat érintő téma, 
  • akik szeretik a női személyiségfejlődés témakörét.

Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT elő tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!