Csabai Márk: Egy csibész naplója ~ bővített kiadás ~

Eredetileg 2011-ben jelent meg Csabai Márk Egy csibész naplója című könyve az Aba kiadó gondozásában, majd a következő éven újra kiadta egy újabb külsővel az Ulpipus-ház. 2018 februárjában az eddigi legszebb borítóval látta meg a napvilágot ez a csibész történet. Az idei év nemcsak az új külső miatt vált fontossá, hanem a tartalmát is átfésülte kicsit a szerző. Nekem csak úgy sikerült észrevennem a különbséget, hogy pár évvel ezelőtt olvastam a 2011-es kiadást. Egyszóval, aki most veszi a először a kezébe ezt a könyvet, nem fog neki feltűnni, hogy mit tett hozzá a sztorihoz Márk. Zseniális író!

Egy csibész naplója borítók

Lássunk miről is szól a könyv, a fülszöveg a következőképpen mutatja be:

Kemény fiúk, kemény zsaruk, maffiózók népesítik be Csabai Márk könyvét, mely a Nemzeti Nyomozó Iroda egy nagy nemzetközi droghálózat elleni hadműveletének ezerrel pörgő, lebilincselően érzékletes leírása . Veszélyes élet a csibészé, minden órája izgalmakkal és meglepetésekkel van tele. A történet oly hitelesnek tűnik, hogy akár igaz is lehet, bár sem a nemzetközi alvilág királyai, sem a Nemzeti Nyomozó Iroda ügynökei nem igazán kedvelik, ha megismerik őket. A kivétel Gabriella, a Széplábú, mert ő eleve nyomozótisztként mutatkozik be. És még ő sem feltétlenül az, akinek mondja magát. Naplóírónk jó eszű, vitriolos és mégis szellemes tollú, a szervezett bűnözés csapdákkal teli világában otthonosan és mégis amatőrként szemlélődő pesti vagány, aki stílust Raymond Chandlertől és Rejtő Jenőtől tanult. Témája a budapesti Nagykörúton és a római Via Veneton termett. Figurái pedig egyenesen a terézvárosi aszfaltról sétáltak be az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb magyar krimijébe.

Csabai Márk író

Korábban nem találkoztam még egy ilyen íróval, aki nem csak a külső megjelenésében szimpatikus, hanem az írásában sem találok semmi kivetnivalót. Stílusát jellemzi a szókimondás, a humor, a szatirikus elemek használata és a csibészesség. Ezzel a regényével is bepillantást nyerhettünk korunk Budapestjébe, az ott zajló nem éppen legális tevékenységekbe. A regényben bőségesen megtaláljuk a jellegzetes alvilági elemeket: a kétes figurákat, a drogokat, a nőket, az oda-vissza zajló pazar beszélgetéseket, és ami nekik a legfontosabb: pénz, pénz, pénz és még több pénz. Ismét nagyon egyszerű hozzávalókat használt Márk, és milyen príma fogást tálalt az olvasói számára. 

Viktor egy átlagos fiatal férfinek tűnt, akit belerángattak különböző kétes ügyekbe, és mindezt a gyengébbik nem egyik képviselője tette meg. Tökéletes felvezetése a könyv későbbi cselekményének. A történet folyamán megismerhettem a tipikus lakótelepi fenegyereket, Rikkit. Az ő személyleírása annyira hitelesre sikerült, hogy szó szerint megjelent egyik este előttem. Ritkán sikerül ennyire magába szippantania egy ilyen jellegű könyvnek. Lehetséges, hogy a leírtakban szerepel Márk korábbi élete? Vagy ez mind a fantáziájának a műve? 

A mű befejezése is bravúros volt, mivel nem egyik oldalról a másikra bontakozott ki a végkifejlet, hanem hosszan taglalva, ezáltal végig fenntartotta az érdeklődésemet. Ismét egy kiváló csibész krimit írt meg Csabai Márk, akit a jellegzetes írásmódjáról már pár mondat után felismerek.

Értékelésem: 5/5 csillag

Köszönöm a Kiadónak az olvasási lehetőség és a bizalmat. 

Korábban olvasott könyvem az írótól: Határtalanok


Felkeltettem a kíváncsiságodat?
Akkor ITT meg tudod rendelni a könyvet.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb értékeléseimről, akkor lájkoljátok be az 

~ Adry ~

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!