Csabai Márk: Határtalanok (recenzió)

"Isten tervez, ember csempész"

Megjelenése óta szemmel kísértem ennek a könyvnek a sorsát. Egyik blogger barátnőm volt az egyike azoknak a szerencsés olvasóknak, akik még a megjelenés előtt olvashatták Márk új könyvét. Az ő gondolatait olvasva eldöntöttem, hogy feltétlenül el kell olvasnom a Határtalanok című könyvet. Az első fejezete már meg is fogott magának, ezer éve nem olvastam ilyen szarkasztikus humorral fűszerezett történetet. Külön örömömre szolgált a hazai helyszínek és a magyar valóság realisztikus bemutatása.

Fülszöveg:
Ha az életed a tét, menekülsz vagy harcolsz?

Csatai Csaba, a másodosztályú gengszter évek óta a hírhedt Bobrov család szolgálatában tevékenykedik a budapesti éjszakában. Csaba elkövette élete legnagyobb hibáját: titkosnak szánt románcba keveredett főnöke lányával. Ezért a keményebb időket is megélt egykori maffiózó nagyágyú, az öreg Bobrov Csabáért küldi embereit, aki gyorsan főnöke gyóntatószékében találja magát Tádé nevű barátjával együtt. Az ügy hamar váratlan fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy mégsem a légyott miatt akarják elszámoltatni.
Vajon hogy kerül a képbe Pacal, az autónepper, Kugli, a kalugai pofozógép és Alaa, az illegális bevándorló? És mi köze mindehhez Csabának és Bobrovnak?
Számtalan kihívás során az élet különös lapokat oszt főhősünknek, aki belekeveredik az embercsempészetbe. Mindenki kifordul magából, és leveti az álarcát. Csaba ráébred, hogy mindenki másért akar bejutni Európába. Van, aki a megélhetésért; van, aki el akar pusztítani mindent; és van, aki a családja után jött. Hamar világos lesz számára, hogy Magyarország Európa kapuja, és a terroristák már köztünk járnak. A kérdés az, hogy időben felismerjük-e őket, és meg lehet-e akadályozni Budapestről egy németországi merényletet.
Csabai Márk, a gyorsan kultuszkönyvekké vált „budapesti csibész” sorozat és a nagy sikert aratott Hatlövetű című regény szerzője újra egy lebilincselő izgalmakkal teli, ízig-vérig életszagú, a tőle megszokott szarkazmussal tarkított történetet hozott olvasói számára.


Információk:

Szerző: Csabai Márk
Cím: Határtalanok
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 454 oldal

Értékelés: 5/5 csillag
Márk tehetsége abban mutatkozik meg, hogy nem rugaszkodik el a földtől, két lábbal áll a kemény magyar talajon, azt adja nekünk, amiben élünk, azt nem feddi el semmilyen maszkkal. Az utóbbi évekkel a lakosság nagyobb hányada már találkozhatott a menekültekkel, vagy így vagy úgy, de életünk részévé vált a jelenség. Európa közepén élve rajtunk keresztül vezet az út a mesés nyugati világba.
Megjelennek a könyvben bizonyos normák, mint például: a család szerepe, a barátság értéke és a munka iránti lojalitás. A család erejénél nem létezik nagyobb hatalom. A barátság már sokkal lazább kötődés, hiába tartjuk a másikat a legjobb barátunknak, ha úgy adja az élet, minden szó nélkül képes hátba szúrni bennünket, hogy mentse a saját életét vagy akár a munkáját.
Azok között lesz a Határtalanok sikeres könyv, akik gondolkodva olvassák végig. Kell hozzá megfelelő idő, amíg megemészti az olvasó a mögöttes tartalmat. Elképzelni sem tudom, mennyi kutatómunkája lehet Csabai Márknak ebben a regényben.
Szerkezetét tekintve könnyed a könyv, humoros, vicces fejezetcímekkel szögezi oda az olvasót a lapokhoz. Engem néha megmosolyogtatott, és ezáltal a kíváncsiság hajtott előre, hogy mi lesz a történet vége. Egyes szám első személyben íródott Csatai Csaba története, életének egy szakasza. Ezáltal sokkal személyesebbé, hihetőbbé vált a sztori. Mesterien szőtte Márk a fonalat, egy pillanatra sem lankadt a figyelmem. Ritka az ilyen könyv manapság, főleg a gengszter világban játszódók között.

Borítószemle:

Forrás: Google
Figyelemfelhívó és vásárlásra ösztönző. A borító is sejteti a történet helyszínét, Budapestet, a sötétben lévő alak pedig az alvilági kapcsolatokat, az alcím pedig a magyar valóságot. A borító színei ütősek és harmonizálnak a történet egységével.
Aki már olvasta a könyvet, annak a borító összefoglalóként szolgál, minden rajta van, amit a könyv mondani kívánt nekünk.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a humort, annak szarkasztikusabb fajtát is szívesen olvassák. Valamint még azoknak is, akik értik az álruhába bújtatott valóságot.


Egy könyv, ami a cudar magyar valóságot tükrözi. 
Zseniális munka!

Ide kattintva megrendelhetitek a könyvet!


Kedvenc idézetek

(Ritkán emelek ki az értékeléseimben idézeteket, de ebből a könyvből muszáj volt.)


„Ha jön az adrenalin, azt érzi, képes legyőzni mindent és mindenkit. 
Legfőképp önmagát és az ésszerűséget.”

„Jól tudtam, négy dolog képes összekötni az embereket. 
A vallási és politikai nézetek, a közös gyűlölet, na meg az ingyen WIFI.”

„1. Határozd el! 2. Csináld végig! 3. Ne másért! Magadért!”

„Elhittem, hogy lehetek több, mint simán Csatai Csaba. Én „A Csatai Csaba” akartam lenni. 
És ahhoz, hogy több legyek, egyetlen út vezetett. ”





Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak és Csabai Márknak.


Adry

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!