Kékesi Dóra: A ​holnap érintése

"Egy eltitkolt szerelem története 1956-ból."

Egy szóval kellene értékelnem Dóra könyvét, akkor a zseniális lenne a legjobb kifejezés rá. Ezer éve nem olvastam ennyire jó könyvet magyar írótól. Romantikus történelmi könyv még soha nem fogott meg ilyen szinten mint ez. Köszönet a kiadónak, hogy megjelenthetett ez a remekmű. A téma választás előtt le a kalappal, az 1956-os év eseményeibe belecsempészni egy szerelmi történetet nagyon jó lépés volt. Korábban ennek az időszaknak csak a szomorú, és véres oldalát ismertük meg nagy általánosságban. Hatalmas ereje van az igaz szerelemnek, minden akadályt képes leküzdeni, és diadalmaskodni. 

"A jelen képlékeny. A jövő kiszámíthatatlan"


Kékesi Dóra: A ​holnap érintése
Álomgyár Kiadó, 2017. 
316 oldal

Fülszöveg:

Szenvedélyes küzdelem a szerelemért és a túlélésért. 

Egy 38 éven át őrzött levél felfedi a múltat. 1956-ban, Budapesten Váradi Miklósné Horváth Anna fiatalasszonyként titkos viszonyt folytat férje munkatársával, Nagy Krisztiánnal. 
Annak ellenére esnek szerelembe, hogy tudják, számukra nincs holnap. 
Anna házas, a férfi pedig jegyben jár, mégsem adják fel! 
Reménytelen küzdelem egy megsebzett férj, és egy elhagyott menyasszonnyal szemben az elnyomás és a terror árnyékában. 1956. október 23-a azonban mindent megváltoztat. Kitör a forradalom és már nem csak a szerelmükért harcolnak, hanem az életükért is.

Kékesi Dóra első regényében valós történelmi helyzetben küzdenek a szereplők a szerelemükért és az életben maradásért. Titkok, hazugságok, féltékenység és egy szenvedélyes szerelem ejtik rabul az olvasót.

Könyv ITT rendelhető meg!

Kékesi Dóra zseniális, ahogy első könyve is az! 

Ritkán olvasok történelmi könyveket, de ha több ehhez hasonló lenne a piacon, biztosan gyakrabban lapoznám őket. Nagyon szeretem a visszaemlékezéseket, ahogy ez a könyv is indult, hogy sok-sok évtizeddel később egy esküvő előtt állunk, és az édesanya, Anna meséli el lányának egy szerelmes levél történetét. 

Fokozatosan csöppenünk bele a forradalomba, előtte Anna és Krisztián szerelmének a kibontakozását láthatjuk, majd annak a beteljesülését, pont olyan az ő történetük is, mint az 1956-os forradalomé. Párhuzam vonható a két esemény között. A forradalom is szépen lassan kezdődött, majd hirtelen robbant ki, ahogy a fiatalok szerelme is. Végig ez járt a fejembe, hogy milyen zseniális az írónőtől, hogy hasonló tempóban bontakozott ki mind a két esemény a könyvében. 


Rengeteget hallhattam nagyszüleimtől az 1956-os eseményekről, hogy a forradalomnak rengeteg áldozata volt. Sok fiatalban a remény dolgozott, és vitte előre a lépteiket és ragadtak fegyvert valami jóért. Pont ezekbe az történelmi pillanatokba helyeződött Dóra könyve. A szerelemért való küzdelem ugyan az Anna és Krisztián esetében, mint amikor az életben maradásért harcoltak. Vajon hány szerelmes lány, asszony ment volna kórházról kórházra, hogy megtalálja a szeretett férfit. Anna nem adta fel. 



Anna: Szerény nő, aki a férje mellett elnyomva érzi magát. Korábban a szerelmet nem ismerte, mintát sem látott rá a szüleitől sem. Abban a korban nem szerelemből házasodtak a emberek, szépen eléltek egymás mellett egy életen át. Egy szilveszteri buliban "arcon csapja" a felismerés Krisztián személyében. Először nem tudta, hogy mit érez a férfi iránt, kereste a tekintetével minden rendezvényen, ahova férjével érkezett. Lassan egymásba szerettek Krisztiánnal, tudták, hogy bűn amit csinálnak, ha kiderül Annát házasságtörés vádjával akár be is börtönözhetik. Az '56-os forradalom zavargásai a fiatalok malmára hajtotta a vizet, szépen csendben disszidálhattak egy másik országa, ahol új életet kezdhettek távol Magyarországtól. Számukra ez az egy megoldás adatott meg, ha itthon maradnak szerelmüknek vége lett volna. 

Krisztián: Elejétől fogva szimpatikus volt, sokkal jobban illik Anna mellé, mint Miklós (a férj). Kalandból szerelem lett! Végig azt éreztem, hogy korábban Krisztián csak egy játéknak tekinti Annát, hiszen menyasszonya volt. Mindent megtett, hogy az asszonnyal lehessen: műszakot cserélt, hogy Miklóssal ellentétes beosztásban dolgozhasson, így többet tudnak találkozni. A szerelemnek valóban ereje van. 

Miklós az a karakter volt, aki ragaszkodik az elért pozíciójához, és nem enged belőle, így elválni sem hajlandó Annától. Őt nem sokra tartottam a történetben, iszik, nem egyszer megütötte a feleségét, és csak a jogait tudja szajkózni. Lehet valahol a ragaszkodás mélyén egy cseppnyi szerelem lakózik. 

Olvasni bárhol lehet, még a parkolóban, várakozás közben is :)




A történet végén lévő csavarok pedig olyan pluszt adnak a történetnek, amik miatt csak még feszültebbé válik a könyv, rendesen felpörögnek az események.


"Szeretek olvasni. Kizökkent a valóságból."




Aki teheti olvassa el Kékesi Dóra első könyvét!

Köszönöm az Álomgyár Kiadónak, hogy elhozta az olvasó közönségnek ezt a remekművet, és Kékesi Dórának, hogy megálmodta nekünk ezt. 
@adrykacska 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!