Nógrádi Gábor: Emmike nem semmike

Nem egy friss Nógrádi Gábor könyv az Emmike nem semmike, de aktuális minden olyan családban, ahol kisgyermek van, aki mindenre kíváncsi és saját elképzelései vannak a világról, a dolgok menetéről. Nagyon találó az alcíme: "Kislányom, megőrülök!
Nagyon bájos könyvet foghattam a kezemben. Fergeteges humorú könyv igényes megjelenésről a Móra Könyvkiadó és Pikler Éva gondoskodott!


Nógrádi Gábor: Emmike nem semmike
Móra Könyvkiadó, 2014. 
Illusztrálta: Pikler Éva

Fülszöveg: 

Az ötéves Emmike szeretne jó kislány lenni. De nem sikerül neki. Világgá megy, barátkozik egy betörővel, szemetet önt egy dühös bácsi autójába, hazahoz az utcáról egy kutyát, aztán egy gyereket, sőt még egy unatkozó nagymamát is szerez valahonnan. Emmike apukája próbál nyugodt maradni. Ő a felnőtt, ő az okos. De úgy látszik, Emmike még nála is okosabb. Mert ez az Emmike, ez nem semmike!



Már az ismertető is sejtett valamit, hogy nem mindennapi könyvet fog az olvasó a kezébe. Nem tudtam eldönteni, hogy ez a kötet gyerekeknek vagy a szülőknek íródott-e? Nyáron ajánlottam Emmikét egy ismerősöm 9 éves kislányának, aki pár nap alatt elolvasta, és kérdezte, hogy tudnék-e ehhez hasonló vicces könyvet ajánlani neki :) Büszkeség töltött el, amiért tetszett neki Nógrádi Gábor írása. Ehhez hasonló könyvekkel lehet megszeretettni az olvasást a gyerekekkel. Nem nehéz a nyelvezete, tele van humorral, és életszerű rövid történetekkel.  

Melyik gyerek nem élt már át hasonlókat:
  • Virágokat kölcsönvenni a szomszédból,
  • Szerelmet vallani az óvodában,
  • Másnak lenni mint akik vagyunk,
  • Azt gondolni hogy a másik gyereknek a szülei jobbak mint a mienk,
  • Befogadni elkóborolt állatokat,
  • Sportot választani, 
  • stb. 
Na ugye ismerős a felsorolás? :)

Minden történetnek külön mondanivalója van a gyereknek és a szülőnek egyaránt, röviden lényegre törően 3-4 oldalon keresztül játékosan tanít bennünket Nógrádi Gábor. 

fotó: google
Vigyázz spoileres rész jön!

Legjobban az szituáció tetszett, amikor Emmikének megmondják, hogy kistestvére születik, és a lány nem örül neki, mivel előre nem egyeztettek a szülök vele ebben a kérdésben. Végül is beleegyezik, hogy jöhet a kis tesó, de legközelebb közösen döntsenek a sorsáról. Hát nem bájos? DE! 
Vagy amikor egyik nap úgy jön haza az oviból, hogy ő cigány akar lenni, mert nekik sokkal szebb ruháik vannak, mint neki, és a táncaik is jobban tetszik neki :) (ha csak ennyin múlna) Apcika teljesen ki volt akadva!
A gyász feldogozása is megjelenik az egyik történetben, amikor a nagymama meghal és Emmikének azt mondják, hogy galambképében visszatér majd. Kislány áll az ablakban és várja, de amikor nem érkezik meg a mama, akkor kezébe veszi az irányítást és megkeresi a "galamnagymamát".


Remélem mindenkinek lesz egy Emmikéje! 


@adrykacska

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!