Kondor Vilmos: Budapest noir

Pár hónappal ezelőtt találkoztam a Budapest noir film előzetesével a moziban, mondanom sem kell, hogy felkeltette az érdeklődésemet. Évekkel ezelőtt rengeteg krimit olvastam, ma már ritka a "jó" krimi, de ez a könyv a "JÓ" kategóriába tartozik nálam. 

Megérdemli ez a könyv ezt a nagy felhajtást, amit az utóbbi hónapokban kapott! 

Fülszöveg: 

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.


Már a fülszöveg is sokat sejtett a könyvről, nem egy mai krimit olvashattunk, ahol a rettegésé a főszerep, hanem itt a fifikáé, a gondolkodásé és a kitartásé az érdem. 


Könyv 2008-ban jelent meg az Agave Könyvek gondozásában, majd 2017-ben a film hatására a Libri újra kiadta ezt a remek könyvet. 

Kondor Vilmos megteremtette a jó magyar krimit a kritikusok szerint! Gárdos Éva rendezte a filmet, tőle is hasonlót vár el a közönség. Ezt a Libri oldalán olvastam valamelyik nap. Úgy érzem mérföldkőhöz jutott el a magyar filmipar, ha nézhető, élvezhető filmet hoz el nekünk ebből a könyvből. 

Kép forrása: google

Az író még soha nem jelent meg a nagy nyilvánosság előtt, így sokat kételkednek is benne, hogy létezik-e vagy sem. Első regénye a fent említett Budapest noir volt. Kinőtte kis országunkat, és számos nyelvre lefordították a harmincas évek Magyarországában történő eseményt. Különlegessége, hogy hitelesen ábrázolja a korabeli helyszíneket és személyeket vonultat fel, ezáltal még közelebb érezzük magunkhoz Gordon Zsigmond személyét. Él még az a korosztály, akik közelebbről ismerik a két világháború közötti időszakot, nekik még személyes emlékeik is vannak innét. 



Kicsit akkor rátérek a könyvre

A szereplők szimpatikusak voltak számomra. Gordon az a személy volt, akit próbál a rendszer elnyomni, de ő nem hagyja magát, és mindent a cél érdekében tesz, még az életét is adta volna, hogy kiderítse ki ölte meg a lányt. A könyv első egyharmada volt kicsit kusza számomra, amíg bele nem rázódtam időben és térben. A könyv második fele már tele volt izgalommal. A nyomozás sikeres volt, olyan titokra derült fény, amit álmomban sem gondoltam volna, egy apa hogy tud ilyen mélyre süllyedni a hatalom érdekében. Megérte neki, hogy egyetlen lányát adta a pozíciójáért? Sokak számára tanulságos lehet a végkifejlet. 
Sajnáltam az édesanyát, akinek szembe kellett néznie férje kegyetlenségével. 
Sajnáltam a halott zsidó lányt, akinek a boldog jövő helyett családja kegyetlensége miatt meg kellett halnia. 

Folytatni fogom a sorozatot, mert végre egy olyan történetre leltem, amiben hiteles korrajz található, és oldalról oldalra olyan mintha én is jelen lennék ott. 

Köszönöm az írónak, a rendezőnek a kiadóknak, hogy újra felhívta az emberek figyelmét erre a remek könyvre. 


@adrykacska

Forrás: 
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Kondor_Vilmos
  • https://roadster.hu/csak-nalunk-olvashato-budapest-noir-szerzojenek-uj-novellaja/



  



 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!