Szívek dallama


Csapody Kinga - Szívek dallama
Menő Könyvek Kiadó, 2017. 
168. oldal. 

Könyv fülszövege: 

(forrás moly.hu oldal)

Egy ​kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna – egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama.

A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.” 
(Balázsy Panna)

Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.” 
(Kalapos Éva)

- Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja.” 
(Lakatos Levente)

Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom.” 
(Szabó T. Anna)


Nagyon szóhoz sem jutok a könyv olvasása után. Mind a négy történet szívhez szóló és elgondolkodtató. A novellákban vissza-vissza köszön a kis zenélő karácsonyi doboz, mindegyik történetnek ez a doboz a kulcs momentuma és a záró képkockája. 

Komoly témákat dolgoznak fel az írók, nem éppen könnyed karácsonyi meséket olvashatunk. 

Szíven talált Szabó T. Anna novellája. Elképesztően fogalmazta meg a gyermeki sértettséget és a látszólag tökéletesnek tűnő családi képet. Utolsó pár oldalig nem is sejtettem mi lesz itt a "csattanó". A zenélő doboz itt az őszinteséget a jövőt képviseli. 

Kalapos Éva novellája azért nyerte el a tetszésemet, mert mai világban az idősek otthonában lakó néniket és bácsikat valljuk be őszintén ott felejtik a családok, eleinte még gyakoriak a látogatások, és ahogy az idő halad előre, ez egyre ritkább lesz, majd a végére csak a nagyobb ünnepekre korlátozódik.  Novellában a lány pont önként megy minden hónapban az egyik ott lakó időshöz egy zenélő dobozkával (ami mindenesetben más és más formájú). 

Lakatos Levente a tőle megszokott komolyságban írta meg a történetet. Könnyeden indult, de a végére nagyon komollyá vált. Ilyen fiatalon, ekkora traumát megélni és feldolgozni nem könnyű. Keresi a megoldást, végül egy szeánszhoz folyamodik, aminek a kulcs tárgya egy karácsonyi zenélő doboz. Itt is a dobozka adja meg a reményt a feldolgozáshoz, a továbblépéshez. 

Balázsy Panna egy szerelmi történetet mutat be nekünk, ami nem tűnik habos-babosnak. A reményt ismét csak a kis dobozka adja meg a fiataloknak. A legbájosabb történet talán ez volt számomra. :)  



Mind a négy történet a mai korban játszódik szentestéhez közeledve, ahol titkos üzenete van a réges régi karácsonyi zenélő doboznak.
Nem tudnám megmondani melyik történet a kedvencem, mindegyik  valami miatt megfogott, hol ezért hol azért. Szabó T. Anna sorait olvasva elérzékenyültem és percekig csak meredtem magam elé. Lakatos Levente oldalain át megborzongtam és a végén megkönnyebbültem, hogy megoldódni látszik a "baj". Kalapos Éva novellája bájos volt és mégis komoly. Balázsy Panna hozta el nekünk a karácsonyt leginkább. 

Kicsit fura érzésem volt, amikor kezembe vettem októberben ezt az ünnepi könyvet, nem csak a borítója miatt írtam, hogy ünnepi, hanem a tartalma végett is, de kellett most ez nekem, köszönöm szépen mind a négy írónak, hogy már most lélekben közelebb állok a szeretet ünnepéhez! 

@adrykacska


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!