Szurovecz Kitti: A ​sokszívű

Poliamoria és ami mögötte van


Még olvastam volna tovább. Az elfogadásról, az önmagunk megtalálásáról szól. Igazi lélektani regény. Érdemes mindenkinek legalább egyszer elolvasnia. Ha félretesszük a központi témáját, akkor egy fiatal nőt látunk, aki csalódott az életben és próbálja segítséggel azt egyenesbe hozni. Önmagát keresi, és amikor megtalálja egy olyan közösség tagja lesz amiről eddig sem ő sem pedig én nem hallottam. Azt meg nem is gondoltam volna, hogy Magyarországon is van poliamoria közösség. Ők is küzdenek az elfogadásért mint sokan mások, akik nem a hétköznapi életet élik, amit a társadalom megkövetel.

Valóban lehet egyszerre több személy is szeretni szerelemmel? Elfogadható lenne ez? Nem tudom! Egyszer csak dönteni kell, hogy ki a fontosabb, kinek "rohanunk" első szóra ha bajban van, mert egyszerre két helyen nem tudunk lenni (ott még nem tart a világ). 

Erről is szó esik a könyvben! Alábbi linken megrendelhető Szurovecz Kitti legújabb regénye és mindent megtudhatunk a Sokszívüek Társaságáról. 



Szurovecz Kitti: A ​sokszívű
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2017
352 oldal

Fülszöveg: 

Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik… 

Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma. 
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen. 


Fura és mégis egy izgalommal teli világba csöppentem Kitti tolla által. Egy olyan közösség életéről kaptam hiteles képet amiről előtte nem hallottam. Olvasás előtt a google segítségével tájékozódtam a témában, hogy mégis ne tudattalan kislányként álljak egy újabb tabu téma előtt. 

Mi is a poliamoria? 
(fogalom meghatározásban a Wikipédia segített) 

"Magyarul többszerelműség kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van és amelyhez hozzájárul. 

A poliamoria kifejezést gyakran rövidítik mint poli, illetve nevezik mint konszenzusos, etikus vagy felelős nonmonogámia. A szexuálisan nem kizárólagos intim kapcsolatokra vonatkozó fogalmat néha tágabb értelemben használják, bár ennek mértékében nincs teljes egyetértés; hangsúlyozott viszont, hogy az erkölcsiség, az őszinteség és a nyíltság széleskörűen elismert mint döntő meghatározó jellemző. ..."

Bővebb információ az alábbi linken!

A poliamoria széles körben használt szimbóluma: a végtelen szív

A társasalom azon tagjai számára is olvasható a történet, akik nem fogadják el, hogy lehet egyszerre több embert is szerelemmel szeretni. Naturalisztikus jelenetektől mentes. inkább a lelki oldalát boncolgatja, és próbálja azt a másságot természetesként feltüntetni.


Köszönöm! @adrykacska


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Roxforti házak története

Borsa Brown: A ​férj prostija

Az internetnek hatalma van! || Csabai Márk: Nem mondhatsz nemet!